Dit is een gecombineerde beschrijving van een wandelroute die ik verschillende keren als amateurfotograaf heb gelopen. Onderstaande onderdelen heb ik zelf hier gefotografeerd/gefilmd, maar dus niet tijdens 1 wandelmoment. 

Startpunt is Parkeerplaats Leenderbos, 5595 XB Leende.

Ca. 6,5 km;  horeca in de buurt: Fletcher Hotel-restaurant De Jagerhorst (2 km van startpunt).

Hier kunnen wel 40 auto's staan, het is niet bestraat maar enigzins verhard, dus iedereen rijdt er rustig. We zijn meestal één van de eersten omdat we er tijdens het Gouden Uur willen zijn: dé tijd om met warm licht te kunnen fotograferen en dat betekent vroeg uit de veren want deze tijd is zo'n 1 uur na zonsopgang (of een uur vóór zonsondergang). Trouwens, met 'we' bedoel ik onze Beagle Bo en ikzelf. Voor mijn wederhelft is het vaak te vroeg; zij gaat liever later op de dag met ons mee. Als we eenmaal op de parkeerplaats zijn gestopt begint er een ritueel: achterklep open, Bo eruit tillen, rubber matje over de bumper leggen zodat ik onbeschadigd daarop mijn wandelschoenen kan strikken, de hondenriem aan mijn riem hangen, rugzak met o.a. reisstatief, verrekijker en reserve accu's omdoen, fototoestel aan mijn schouder, controleren of ik m'n bril, telefoon en portemonnee bij me heb en dat de auto afgesloten is. Tussendoor nog in de gaten gehouden of Bo al de grote boodschap heeft gedaan en wáár zodat ik dit kan opruimen wanneer nodig. Alles klaar? OK, dan hond aan de 5-meter-lijn en door het houten klappoortje...de wandeling begint. 

Het zal ca. 2 uur duren, maar het zal maar ca. 6,5 km lange wandeling worden: we staan regelmatig stil om te luisteren, turen, wachten, bukken, op je hurken zitten en fotograferen of filmen. Wat dat betreft is Bo de ideale hond daar ze niet blaft en rustig wacht als ik stilsta. Af en toen heeft ze het iets te laat door en blijkt de 5 meter speling te kort te zijn: voor haar het sein te moeten wachten, voor mij soms het storende trekje dat zorgt dat ik uit balans raak en m'n fototoestel opnieuw moet richten. Ja, de hobby als natuurfotograaf valt niet mee, haha! We beginnen trouw de blauwe route te volgen dat begint met een zo'n 2 meter breed pad, maar zullen er later van afwijken. Het pad gaat door het grotendeels naaldbos, dat als ontginningsbos is aangelegd in 1930-tiger jaren. De Grove den voor de Mijnbouw en de Douglasspar voor de houtindustrie. Hoog in een boom hoor ik de Zanglijster met zijn verschillende zang-riedeltjes waardoor ik eerst dacht dat het verschillende vogels waren! Verder hoor je natuurlijk de 'gewone' bosvogels als de Koolmees, het Winterkoninkje en de Merel. Bij de T-splitsing zien we links de houten werkkeet die opgeknapt is ter herinnering aan de Werkverschaffing uit die vroegere jaren. 

 

Maar wij gaan rechts en lopen af op een bijna boomloos gedeelte links en recht vóór  ons. Hier loop ik altijd  wat rustiger en waakzamer: links zag ik op 11 november 2020 een Torenvalk een maaltje verschalken op een afgeknakte boom (eerste gedeelte van de video)en recht vooruit reeën wegrennen. Wie weet wat ik nu ga zien...

We gaan links tussen de 2 open gedeelten door, waar ook eikenbomen staan waar de resten van eikenprocessierupsennesten te zien zijn (is dat één woord?). Soms staan op het inmiddels rechtse open gedeelte ook schapen te grazen. De plaatselijke herder heeft het gedeelte dan tijdelijk omzoomd met een oranje, flexibele afrastering. Schapen blijven toch iets hebben! Er staat een bankje...ik zit er nooit, maar toch.

28 mei 2022

Bij de kruising gaan we rechts en daarna links en dan zien we weer een wat open gehouden gedeelte waar Staatsbosbeheer  jonge boompjes in vierkante, lichtblauwe kokers heeft aangeplant; meteen een teken dat hier jong wild is, zoals reeën, die anders de jonge boompjes aanvreten. Een lelijk gezicht, maar de kokers zijn gelukkig maar tijdelijk. Hier staat echter ook een dode boom met en nestingang van een...Boomklever.  Ik was op 11 mei 2019 even getuige van zijn noeste ´metseldrang´ om de broedholte te verkleinen. Hèt  kenmerk is dat hij zowel omhoog als omlaag de boom kan lopen. De Boomkruiper kan dit bijv. alleen omhoog.

Na het aanschouwen hiervan, lopen we verder en zien we opeens de Eekhoorn (eerste gedeelte video). Zijn nest ziet vaak op zo´n 6 meter hoogte in een boom, is een goede springer die zijn staart als roer gebruikt en in het wild 3 tot 7 jaar kan worden. Vlak na zonsopgang en vlak vóór zonsondergang is ie te zien. Hij houdt geen winterslaap maar een winterrust. Gezien op 22 juni 2019. 

We gaan rechts en nemen voorlopig het brede, lange pad. We horen hoge tonen, turen in de dennenbomen en zien niets, of toch, ja er beweegt iets. Fototoestel in de aanslag, ja, ik zie een klein vogeltje, maar...is al weer weg. Hipt van de ene tak naar de ander. Zit nou eens stil! Na verschillende pogingen, moet ik m´n techniek herzien. Op m´n hurken, fototoestel op de grond, rugzak van m´n rug, uitklapbaar statief opzetten, fototoestel erop en instellen op video en niet te veel inzoomen. Thuis ingekort en toen had ik dit:

Zie je wat het is? Het is het kleinste vogeltje van Nederland, ja van Europa: de Goudhaan, nou ja, Goudhaantje, met zijn opvallende gele/zwarte kruinstrepen. Gezien op 11 november 2020.

Als we weer doorlopen komen we bij een kruispunt van bospaden en staan plotseling stil. Ik hoor iets in de struiken wat lijkt op iets groots! Ik ga op m'n hurken zitten en hou het fototoestel gereed in videomodus. Wat zal het zijn? Een ree? Nee, tot mijn verrassing een Wild zwijn! Dit blijkt voor jaren mijn hoogtepunt in mijn waarnemingen te zijn. Mooi, toch?

Uiteindelijk komen we bij ons doel: de voormalige visvijvers van Valkenhorst. Lijkt een vreemde naam voor visvijvers, maar ooit  waren hier heidevelden en daarop werden valken gevangen en afgericht. Rond 1900 verdween dat en werden er visvijvers gegraven en karpers gekweekt. Maar ook vissers zie je hier niet meer. Sommige vijvers zijn vrij te benaderen, anderen niet. Er zitten Grauwe ganzen, Zwanen, Eenden, Reigers, Meerkoeten, Futen e.d. maar ik heb ook een keer een aanvliegende Roerdomp (kleinere soort reiger) gezien! (maar helaas niet kunnen vastleggen). Ook zou de Woudaap (de kleinste soort reiger) er broeden, maar die heb ik nog nooit gezien.

Op 28 mei 2022 zag ik wel deze Witte kwikstaart, rustend op 1 poot (als je op de foto klikt vergroot deze).

Op 27-02-2022 Aalscholvers

Opeens zie ik wat bewegen in het riet bij de greppel die langs de vijvers loopt. Klik maar gewoon, we zien later wel wat het is: oog in oog met een frisling, een zwijnenjong! Eén of twee? Zie antwoord hier. 29 mei 2020, 06.37u.

Maar we gaan weer op de terugweg. Zie ik toch nog even een Aalscholver mooi in het ochtendlicht zitten. Is het nu een zwarte vogel of een donkergroene? Toch knap hoe ze op de top van een tak zitten met zwemvliezen. 22-10-2022, 07.41u.

Hier blijf ik toch wat meer stilstaan en kijken. Ik hoop nog steeds op het moment dat ik een vogel kan vastleggen als ie dichtbij langs vliegt en helemaal als ie mijn richting op zou vliegen; ook een Grauwe gans zou al spectaculair zijn.  Het is me nog niet gelukt, maar alvast een poging op 22-10-2022, 07.32u.

We laten de vijvers achter ons en zien dat er steeds meer afrasteringen zijn neergezet. Het zal wel nodig zijn, maar het wordt er niet mooier op. Maar toen zag ik deze grote jongens: Schotse hooglanders. Met wandelaars en fietsers misschien toch maar beter dat ze achter een afrastering lopen. Blijven toch imposant met hun 700 kg. Aan de horens kun je trouwens het geslacht zien; koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan. 22-10-2022, 07.08u.

We gaan een bospad op. Hier zie je nog wel eens mooie paddenstoelen, zoals deze. Ik weet alleen de naam niet; maar de ObsIdentify app ook niet. Dan maar gewoon mooi vinden. En even later staat er Rendiermos.

Het was 22 juni 2019 om 08.00 uur dat ik een ree in het vizier kreeg, zomaar op het zandpad. Maar terwijl ik in de zoeker keek zie ik iets bewegen en zonder te weten wat het was, afgedrukt. En toen ik weer opkeek was het alweer weg. Op het display van de camera leek het een vos, maar thuis zag ik het pas goed! De foto is op zich niet spectaculair, maar voor mij was het onderwerp dat wel... m´n eerste vos op de gevoelige plaat, zo uit het niets!

Wegrennende reeën zie je hier regelmatig en dan ben je dus te laat om ze voor je lens te krijgen. Maar op zaterdag 28 mei 2022 ging ik een keer zonder Bo en op de vroege avond. En op de terugweg om 19.20u moest ik stoppen voor een rechtse voetganger. Ik sta meteen stil, pak langzaam de camera van mijn schouder en schuif de zoeker voor m´n linkeroog en druk een paar keer af. Zonder mij een blik waardig te keuren tippelt het verder, maar heeft mij wel een blik op haar gegund!

We zijn weer terug bij de auto, de startprocedure wordt omgekeerd nog een keer uitgevoerd plus een appje naar thuis dat ik nu aanrij en het was weer lekker. De conclusie is dus dat je maar 1 of 2 schuchtere dieren ziet hierboven genoemd. Ga daarom om lekker in de natuur te wandelen en je te laten verrassen wat je tegen komt en ga niet op zoek naar iets ´speciaals´; de kans dat je die ziet is te klein. Maar als je het dan opeens wel ziet...je dag kan niet meer kapot! Veel plezier.

Laatst bewerkt 20-11-2022.