Dit is een gecombineerde beschrijving van een wandelroute die ik verschillende keren als amateurfotograaf heb gelopen. Onderstaande onderdelen heb ik zelf hier gefotografeerd/gefilmd, maar dus niet tijdens 1 wandelmoment.

Als je op de foto klikt dan vergroot deze.

Op een septemberzondagochtend zag ik dit om 07.44u:

Het Belversven, te zien na zo'n 2,5 km lopen in het natuurgebied de Kampina, vanaf de kleine parkeerplaats op de Posthoornseweg in Oisterwijk. De eerste keer dat ik hier kwam was met de vogelgroep van IVN. Wat ben ik vaak terug geweest! Het is een van mijn favoriete routes geworden: bos, beek de Rosep, open gedeelten, en natuurlijk het ven. En dat allemaal zie je tijdens de nog geen 5 km rode route. Hier wat indrukken die ik op deze route ben tegengekomen en dan op de volgorde zoals je de route zou lopen:

Zondagmorgen 17 april 2022, 08.28u. De Rosep is een ca. 10 km lange beek, die ontspringt in het natuurgebied Moergestels Broek en uitmondt in de Essche Stroom. Daarmee is het de enige beek die van bron tot het eind door Nederland stroomt. Een beek is trouwens een ondiep water die op alle plaatsen doorwaadbaar is; een rivier is dat maar op enkele plekken. En een sloot is een rechtgegraven watergang om water af te voeren. De naam komt van Roesop (Roest erop), wat duidt op het ijzerhoudende kwelwater. Kwel is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte komt en het meekomende ijzer gaat door blootstelling aan zuurstof roesten. Dan zie je een olie-achtig vliesje op het water. Als je er met een stokje inprikt en het 'valt' in stukken uiteen dan is het geen olie maar gezond en schoon kwelwater. Bij olie zal het vlies weer snel een geheel vormen. 

Op 19 mei 2019 zag ik dit mannetje met groene rupsen in zijn bek zijn kroost voeden. Dat het een mannetje is zie je aan de rode vlek op zijn achterhoofd; een vrouwtje heeft die niet. Zie voor een filmpje van dit moment hier .

Woensdag 29 mei 2018, 07.40u. Het eerste open gedeelte dat je aan de rechterkant tegen komt. Blijft mooi! Het voordeel van reeën is dat ze óf meteen wegrennen óf je strak kunnen blijven aankijken, lang genoeg om een foto te maken. Zie hier een filmpje van een ree IN het Belversven.

Links hiervan ligt een klein ven en op zaterdag 7 september 2019, 08.41u. zag ik dit. Lees hier wat ik dacht bij dit moment.

Hier hoor je ook gekwaak en deze foto is genomen op zaterdag 20 juli 2019, 09.29u. In Nederland komen twee Groene kikkers voor: de Poelkikker en de Meerkikker, ook wel de kleine en grote Groene kikker genoemd. En dan heb je de kruisingen tussen deze twee: de 'bastaardkikkers'. Via een foto kun je niet zien welke het precies is. Dus als je zegt dat het een Groene kikker is, zit je goed.

Op zaterdag 20-07-2019, 20.17u. een eindje verder in hetzelfde open gebied in een boom vlak langs het pad: een vrouwtje Blauwborst, die geen blauwe borst heeft. Maar ze heeft wel een aardige reis achter de rug vanuit het Iberisch schiereiland of zelfs uit Westelijk Afrika! Zie hier een filmpje van haar en een foto van een mannetje.

Zondag 16 september, 07.21u. De Blauwborst is half september al weer vertrokken maar anders had ie over het pad dit uitzicht gehad. Zou hij dat gewaardeerd hebben? Genieten dieren van een zonsopgang?

Eindelijk...8 mei 2021: ik hoor voor de zoveelste keer de Koekoek in dit gebied. Ik stond op bovenstaande foto rechts op het pad. Wel een keer verder in het gebied van verre gefotografeerd, maar het resultaat is niet toonbaar. Maar ik hoorde hem nu dichtbij rechts, ik zag hem, video aan. Vloog even later weg maar ging links van me zitten en nog dichtbij ook! Zie het resultaat (let op: hij poept en vliegt dan weg :))

Zaterdag 12 mei 2018, 07.32u. We lopen met de IVN-gids rechts het pad op en hij zegt 'Iets verderop in de top van die paar bomen zit vaak de Gekraagde roodstaart.' En ja hoor, daar zit ie! Ook hij is een reiziger; hij komt voor een paar maandjes bij ons vanuit de Sahel.

Zondag 19-08-2018, 07.19u. En dan doemt het ven op! Heel veel Canadese ganzen. Bijna allemaal dezelfde kant op zwemmend en dan weer draaien, met een enkeling die zich er niets van aantrekt.

Zondag 11-10-2020, 08.26u. Enkele impressies van hetzelfde, op dezelfde dag. Van de ene en de andere kant. Let op de tijd.

Zondag 11-10-2020, 08.54u

Zondag 11-10-2020, 09.06u

Zondag 11-10-2020, 09.25u

Zaterdag 09-05-2020 08:07u. Viervleklibel. Dat het een libel en geen juffer is zie je aan twee dingen: in rust houdt een libel zijn vleugels gespreid en heeft grote ogen die elkaar bijna raken. Een juffer houdt zijn vleugels tegen zijn lichaam en heeft piepkleine ogen die aan de zijkant zitten. Meer info

Zondag 31 mei 2020, 06:44u. Dit in één van de ca. honderd koeien van boer Peter Oomen die zijn Blonde en brandrode d'Aquitaine-koeien bewust in de vrije natuur wil laten lopen, ook al gaan ze uiteindelijk ook naar de slacht. Deze koeien worden voor het vlees gehouden. Maar de meeste vleeskoeien komen de stal niet uit. Deze Kampinakoeien hebben dus geluk met hun boer. Zie hier meer info over de koe en de boer.

Dinsdag 29 december 2020, 09.32u. IJslandse paarden. Zie hier een filmpje van deze paarden op een ander moment, maar ook niet ver van het ven af. De paarden zien er zeer verzorgd uit; ik ben er alleen nog niet achter wie dat doet...

Dinsdag 29 mei 2018, 09.32u. Ik hoorde hard gekwetter. Maar ja, uit welke boom? Opeens zag ik een kopje uit een gat komen uit een boom vlak langs het pad. Een paar meter ervandaan geprobeerd m'n camera zo stil mogelijk te houden. Zie hier een filmpje van het hongerig jong van de Grote bonte specht. Wat een lawaai!

Een vogel die ik alleen nog maar gehoord heb en dat is al bijzonder: de roerdomp, een reigersoort die tussen het riet zich bijna onzichtbaar kan verbergen. Ik heb minutenlang staan turen, maar niets hoor, zelfs het 'homp!'-geluid niet meer.  Maar hij zit er wel! Snap je nu waarom ik er langer dan een uur over doe om dit rondje te voltooien?

Laatste update op 27-11-2022