Is een dagvlinder uit de familie witjes. Voorvleugellengte: 22-27 mm. De bovenkant van de vleugels is oranjegeel. Langs de achterrand bevindt zich zowel op de voorvleugel als op de achtervleugel een brede donkere band; bij het mannetje is deze band rond de vleugelpunt door lichte aders onderbroken. De vrouwtjes zijn oranje en hebben oranjegele vlekken in de donkere band langs de achterrand. Bij de vorm helice, die alleen bij de vrouwtjes voorkomt, is de bovenkant lichtgeel tot wit met een brede zwarte achterrand op de bovenkant van de achtervleugels. De vlinder rust met dichtgevouwen vleugels.

02-06-2016 Italië-Toscane-Poggibonsi

Hier een voorbeeld hoe 'makkelijk' het is om te determineren. Deze foto is genomen in Italië en daarom vrij logisch dat deze vlinder niet voorkomt in de Nederlandse Vlinderapp. Toen gezocht op het internet. Via Vlindernet toch meteen op de soort 'Witjes' geklikt en ja hoor, de derde foto lijkt op die van mij...het Veengeeltje. Toch maar voor de zekerheid verder kijken of er geen exemplaar is die hierop lijkt. Ja dus..de Oranje luzernevlinder. Luzern? De streek/stad in Zwitserland? Nee, luzerne is een vaste plant met blauwe bloemen die in Nederland hoofdzakelijk gebruikt wordt voor veevoer. Terug naar de vlinders...er is ook een Gele luzernevlinder. Je moet dan goed op verschil van kleur letten van de onderkant van de voor- en achtervleugels (zie hier voor meer foto's en vergelijkingen) Mijn conclusie op basis van bovenstaande foto denk ik dus dat het de Gele luzernevlinder is. Verschil van mannetje/vrouwtje kan ik niet onderscheiden. Maar het kan ook nog de Zuidelijke luzernevlinder zijn...Maar gelukkig bestaat er nu een ObsIdentify-app die meer kan: het is toch de Oranje Luzernevlinder!

Met warm weer in Nederland komen ze als Dwaalgast ook wel hier voor. Ze kunnen hier echter niet overleven als het vriest.

Zijn waardplant (= de plant waar de rups van eet) is, jawel, o.a. de luzerne, maar ook de klaver.