Misleidende naam

Het is eigenlijk een rare naam, want schorpioenvliegen hebben niets met vliegen te maken en nog minder met schorpioenen. De omgekrulde achterlijfspunt van de mannetjes is het geslachtsapparaat dat bij de paring gebruikt wordt. 

Kenmerken

Kenmerkend voor sommige schorpioenvliegen is het tangvormig orgaan dat mannetjes aan het achterlijf hebben, dat omhoog gekruld wordt gedragen en dat daarom enigszins doet denken aan de staart van een schorpioen, maar geen angel heeft en verder volkomen ongevaarlijk is. Het insect gebruikt het alleen bij de paring.[1] De vleugels zijn vaak gevlekt. De lichaamslengte varieert van 0,9 tot 2,5 cm.

Weetjes

Schorpioenvliegen zijn roofinsecten, die naast dode insecten en ander aas, ook worden aangetrokken door plantaardig voedsel.

Het mannetje gemakkelijk te herkennen door de opvallende rode “angel” die op de angel van de schorpioen lijkt. Maar deze “angel” wordt alleen maar gebruikt tijdens de paring waar hij het vrouwtje mee vast houdt.

In Nederland zijn er 5 soorten te ontdekken die maar moeilijk uit elkaar zijn te houden omdat de verschillen van hun tekening op hun vleugels in de meeste gevallen miniem zijn. En sowieso zijn de kleur en grote van de schorpioenvlieg divers, dus is hij als soort moeilijk te determineren.

En ze hebben nog een truckje, ze kunnen zonder dat de spin het merkt de prooi uit het web halen zonder dat ze zelf er verstrikt in raken. En op de een of andere manier merkt de spin de trilling in het web niet op. Wat de spin normaal activeert om aan te vallen en het slachtoffer met spinrag te omwinden. De wetenschappers zijn er nog steeds niet achter hoe deze schorpioenvlieg dat voor elkaar krijgt. 

Website(s) met meer info