Waarom deze naam?

De naam is te danken aan de op een kruis gelijkend patroon op het achterlijf dat bestaat uit een groepje lichtere tot witte vlekjes die afsteken tegen de donkerbruine tot gele achtergrondkleur.

Kenmerken

Een middelgrote spin die behoort tot de familie wielwebspinnen (Araneidae). De kruisspin is in tegenstelling tot veel andere spinnen geen schuwe soort, maar eentje die vaak midden in het web zit en moeilijk over het hoofd is te zien. De vrouwelijke kruisspin wordt ook relatief groot, tot zo'n 17 millimeter. De kruisspin is erg variabel in kleur (van zeer bleek geelbruin tot bruinrood en bijna zwart) en intensiteit van het patroon. Op het achterlijf is vrijwel altijd een wit kruis te zien.

Levenscyclus

De levenscyclus is tweejarig; de paring vindt plaats in de herfst en de eitjes overwinteren. In de lente komen ze uit en pas het volgende jaar worden de spinnen volwassen. Aan het einde van de zomer is de kruisspin volwassen. Eenmaal volwassen maken de spinnen veel grotere webben dan jonge spinnen, waardoor ze goed opvallen. De vrouwtjes blijven in hun web terwijl mannetjes naar een vrouwtje op zoek gaan. De paring is voor een mannetje een hachelijke zaak; hij moet omzichtig te werk gaan om niet als prooi gezien te worden. Het mannetje is aanmerkelijk kleiner dan het vrouwtje en moet haar laten weten dat hij geen prooi is. De paring van spinnen is uitwendig, dat wil zeggen dat er geen penetratie plaats vindt. Het mannetje verzamelt wat sperma in zijn palpen (pootachtige orgaantjes vlak bij zijn mond) en levert dit in de vorm van een pakketje, zo snel als hij kan stopt hij dit in het geslachtsorgaan van het vrouwtje en rent dan voor zijn leven. De spin wordt zelf gegeten door insecteneters zoals vogels.

Website(s) met meer info

16-09-2023 Moerputten

21-08-2022 Kampina - Kerkpadroute

Maak jouw eigen website met JouwWeb